Contracepția și adolescenții – Cum și de ce e important ca tu, ca părinte, să deschizi subiectul

Contracepția și adolescenții – Cum și de ce e important ca tu, ca părinte, să deschizi subiectul

Redactia Adolescent Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Joi, 02 Iulie, 2015 11:42 862 vizualizari Tiparire
Contracepția și adolescenții – Cum și de ce e important ca tu, ca părinte, să deschizi subiectul

A vorbi cu propriii copii despre sexualitate, despre viaţa sexuală cu tot ce implică ea este încă pentru foarte mulţi părinţi un subiect tabu sau cel puţin un subiect incomod care îi pune pe adulţi în dificultate, din diverse motive ce ţin de propria educaţie primită anterior în această privinţă, de propriile prejudecăţi şi convingeri legate de un subiect care este sensibil, oricum am privi lucrurile, susține desprecopii.com.

Realitatea este însă că la un moment dat, mai devreme sau mai târziu (şi statisticile arată că în ultimii ani mai devreme), copiii sunt pe cale de a se transforma în oameni maturi și îşi încep viaţa sexuală. Şi cine altcineva ar trebui să le fie alături în explorarea acestei zone total necunoscute până la un punct dacă nu cei care au experienţa necesară şi le doresc binele – părinţii.

A discuta despre contracepţie cu un adolescent care încă nu şi-a început viaţa sexuală nu înseamnă a-l încuraja în direcţia începerii ei, ci pur şi simplu a-l ajuta să fie informat şi să ia decizia cea mai bună la momentul potrivit, susține sursa citată. Părinţii sunt cele mai potrivite persoane care ar trebui să ajutea la construirea încrederii de sine în această privinţă. Discuţiile despre ce înseamnă responsabilitatea unei sarcini nedorite, precum şi despre bolile cu transmitere sexuală sunt absolut necesare, pentru că îl vor ajuta pe copilul tău să se protejeze şi să devină un adult responsabil la rândul său. Iată, aşadar, câteva aspecte sensibile ale unei discuţii despre contracepţie şi modul în care ele pot transforma comunicarea pe această temă în ceva util şi firesc.

Adolescenţii nu sunt suficient de informaţi

Asumă-ţi, ca părinte, aceasta premisă. Chiar dacă ai impresia că adolescenţii din ziua de azi sunt foarte informaţi, pentru că au acces la informaţie din tot felul de surse, lucrurile nu stau întocmai aşa. Da, este adevărat că există o infuzie de informaţii, însă nu uita că adolescenţii nu au maturitatea necesară de a le selecta pe cele corecte. Este posibil chiar, că din acelaşi sentiment de jenă, de disconfort, copilul tău să refuze o discuţie despre sexualitate cu tine, susţinând că ştie totul despre subiect, când, de fapt, tot ceea ce ştie sunt informaţii din auziter sau, şi mai grav, mituri şi informaţii eronate.

Părinţii ar trebui să îşi împărtăşească aşteptările de la propriii copii cu aceştia

Orice părinte îşi doreşte, probabil, că propriul copil să îşi înceapă viaţa sexuală atunci când este pe deplin matur, când este capabil să ia decizii singur şi să şi le asume. Este indicat să împărtăşeşti aceste aşteptări şi dorinţe ale tale ca părinte cu propriul copil. Nu încerca să îţi impui acest punct de vedere, pentru că nu vei reuşi. Este o utopie să crezi că decizia de a-şi începe sau nu viaţa sexuală va fi amânată de copilul tău pentru că i-ai impus tu asta. Este important însă că el să înţeleagă de unde vin temerile tale şi de ce consideri că este bine că momentul să fie amnat până când va fi capabil să îşi asume anumite lucruri. Pe de altă parte, ca părinte, trebuie să fii conştient că majoritatea tinerilor îşi încep viaţa sexuală mult mai devreme comparativ cu statisticile de pe vremea propriei adolescente. Şi tocmai de aceea o discuţie responsabilă despre subiect trebuie să aibă loc cât mai devreme.

Sănătatea vieţii sexuale nu se referă doar la contracepţie

Contracepţia este doar unul dintre aspectele importante ce trebuie discutate cu un adolescent. Însă o viaţă sexuală sănătoasă implica multe aspecte pe care este indicat să le împărtăşeşti copilului tău pentru a-l proteja de dificultăţi ce pot fi prevenite. Indiferent că ai o fată sau un băiat, este indicat să îţi îndrumi adolescentul spre un cabinet de specialitate unde poate discuta orice problemă legată de viaţă sexuală cu un specialist în domeniu. Unii adolescenţi prefera acest lucru în locul discuţiei cu părinţii, pentru că a discuta cu o persoană străină, specialist, îndepărtează oarecum jena ce apare adesea în discuţiile cu părinţii pe această temă. Alţii, dimpotrivă, simt un disconfort în a discuta despre lucruri intime cu cineva necunoscut. Indiferent din care categorie face parte copilul tău, este indicat să ai în vedere şi îndrumarea către un cabinet de planificare familială, de unde tu însuţi poţi afla informaţii utile.

Aspectele sensibile nu trebuie evitate într-o discuţie despre contracepţie

O discuţie cu un adolescent despre viaţa sexuală şi implicit despre contracepţie implica epuizarea tuturor subiectelor şi mai ales a celor care transforma acest domeniu într-unul tabu. Discută cu copilul tău despre metodele efective de contracepţie, despre cum funcţionează ele, despre eficienta lor. Discută despre ce înseamnă efectiv „a face sex” sau „a face dragoste”. Nu scapa din vedere faptul că, tocmai datorită accesului incontrolabil la tot felul de informaţii, adolescenţii au adesea o imagine eronată despre ce înseamnă sexul în sine, trăind cu impresia că anumite comportamente sexuale nu înseamnă a avea o viaţă sexuală şi că anumite gesturi intime într-un cuplu pot suplini actul sexual în sine fără să fie nevoie de responsabilitate. Discută despre ce înseamnă „a te lăsa luat de val” şi explică-i că această expresie nu trebuie să fie niciodată o justificare pentru lipsa asumării de responsabilitate în ceea ce priveşte contracepţia.

Nu scapa din vedere nici faptul că este posibil că adolescentul să aibă o altă orientare sexuală, fapt care complica în prima instanţă lucrurile pentru tine ca părinte dornic să îşi ajute copilul. Nu toţi adolescenţii sunt heterosexuali şi acest lucru, ne place sau nu, este o realitate cu care destui părinţi se confruntă. Apelul la un specialist este cu atât mai mult recomandat într-o astfel de situaţie.

Cum gestionezi o situaţie neprevăzută?

Este posibil ca, înainte de a-ţi materializa bunele intenţii într-o astfel de discuţie să ai surpriză de a găsi în camera adolescentului tău prezervative sau pilule anticoncepţionale. Ce reacţie ar trebui să ai? În primul rând respiră adânc şi înfrânează-ţi orice pornire autoritară şi spune-ţi că acest lucru înseamnă că ai un copil responsabil. Foloseşte incidentul ca pe o oportunitate pentru a avea discuţia despre viaţa sexuală, pe care, poate ai amânat-o prea mult. Este o bună ocazie de a discuta nu doar despre contracepţie, ci şi despre responsabilitate, despre dragoste, despre încredere şi maturitate.A discuta cu copilul tău adolescent despre viaţa sexuală, despre momentul potrivit al începerii ei şi despre aspectele pe care această decizie le implică, înseamnă în cele din urmă a fi un părinte responsabil, căruia îi pasă de felul în care propriul copil se transformă în adult. Iar prejudecăţile şi tabuurile nu îşi au locul în constinetizarea unei astfel de responsabilităţi.

 sursa:desprecopii.com 


Alte articole asemanatoare

PATRU ANI CU EXECUTARE pentru Nicolae Ioțcu în dosarul Mită în trandafiri ! S ...

STIREA ZILEI - Luni, 26 Iunie, 2017 13:58

PATRU ANI CU EXECUTARE pentru Nicolae Ioțcu în dosarul Mită în trandafiri ! S ... ARAD. Vestea proastă la care se aștepta Nicolae Ioțcu, a fost primită astăzi, de fostul președinte al Consiliului Județean Arad.Nicolae Ioțcu a primit 4 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență. Fostul presedinte CJA a fost prins ...

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

CULINAR - CELE MAI ACCESATE

 1. Ciorba rusească Soleanca Ciorba rusească Soleanca
  Joi, 29 Mai, 2014 12:38 | 69959 ori

 2. Salata de bocconcini cu rosii Salata de bocconcini cu rosii
  Sambata, 29 Iunie, 2013 12:20 | 25547 ori

 3. Prăjitură în straturi cu biscuiți Oreo Prăjitură în straturi cu biscuiți Oreo
  Luni, 21 Iulie, 2014 15:06 | 15852 ori

 4. Cotlet de porc cu sos de rosii Cotlet de porc cu sos de rosii
  Luni, 08 Iulie, 2013 22:00 | 10308 ori

 5. Prăjitură de piersici cu fundul în sus Prăjitură de piersici cu fundul în sus
  Miercuri, 09 Iulie, 2014 09:14 | 7340 ori

SANATATE - CELE MAI ACCESATE

 1. Bautura care te ajută să obţii un abdomen plat şi să slăbeşti aproape 7 kilograme într-o lună Bautura care te ajută să obţii un abdomen plat şi să slăbeşti aproape 7 kilograme într-o lună
  Luni, 23 Decembrie, 2013 12:04 | 36569 ori

 2. Cat timp trebuie sa dureze o partida de sex reusita Cat timp trebuie sa dureze o partida de sex reusita
  Miercuri, 10 Iulie, 2013 13:49 | 35905 ori

 3. Cum sa-ti duci iubitul in pragul extazului Cum sa-ti duci iubitul in pragul extazului
  Miercuri, 10 Iulie, 2013 13:47 | 30952 ori

 4. Cele mai frumoase complimente pentru o femeie Cele mai frumoase complimente pentru o femeie
  Joi, 28 Mai, 2015 11:57 | 26511 ori

 5. Sex cu şi fără prezervativ: diferenţe şi riscuri Sex cu şi fără prezervativ: diferenţe şi riscuri
  Joi, 11 Iunie, 2015 13:18 | 14339 ori

COPII - CELE MAI ACCESATE

 1. Noul anul scolar va începe pe 16 septembrie. Vezi calendarul complet Noul anul scolar va începe pe 16 septembrie. Vezi calendarul complet
  Miercuri, 04 Septembrie, 2013 14:49 | 42823 ori

 2. Fată sau băiat ? Iată cum poţi intui sexul bebeluşului Fată sau băiat ? Iată cum poţi intui sexul bebeluşului
  Miercuri, 13 August, 2014 13:43 | 23100 ori

 3. Cafeaua inhibă fertilitatea masculină, în timp ce alcoolul o stimulează Cafeaua inhibă fertilitatea masculină, în timp ce alcoolul o stimulează
  Marti, 21 Octombrie, 2014 11:54 | 21027 ori

 4. Ce înseamnă să rămâi însărcinată între 40-50 de ani Ce înseamnă să rămâi însărcinată între 40-50 de ani
  Marti, 10 Martie, 2015 15:25 | 10686 ori

 5. O metodă simplă de atenuare a riscului de depresie postnatală O metodă simplă de atenuare a riscului de depresie postnatală
  Marti, 05 August, 2014 12:50 | 10390 ori

IT - CELE MAI ACCESATE

 1. Primele note pentru Grand Theft Auto V (VIDEO) Primele note pentru Grand Theft Auto V (VIDEO)
  Vineri, 30 Mai, 2014 12:14 | 20700 ori

 2. Cum afli numărul de telefon al unei persoane care te sună cu număr ascuns Cum afli numărul de telefon al unei persoane care te sună cu număr ascuns
  Vineri, 06 Septembrie, 2013 11:29 | 16486 ori

 3. Ce se întâmplă de fapt când bateria telefonului tău se descarcă complet Ce se întâmplă de fapt când bateria telefonului tău se descarcă complet
  Marti, 10 Septembrie, 2013 12:02 | 12893 ori

 4. Adio TELEFOANELOR CU ECRAN! Un director de la GOOGLE dezvăluie cum vor arăta în viitor Adio TELEFOANELOR CU ECRAN! Un director de la GOOGLE dezvăluie cum vor arăta în viitor
  Joi, 12 Decembrie, 2013 14:04 | 9821 ori

 5. Ce se va întâmpla cu piaţa internetului mobil în 2014 Ce se va întâmpla cu piaţa internetului mobil în 2014
  Marti, 15 Octombrie, 2013 15:07 | 9458 ori

TURISM - CELE MAI ACCESATE ARTICOLE

 1. Unde mergem în weekend: Ştrandul de la Şofronea Unde mergem în weekend: Ştrandul de la Şofronea
  Joi, 22 Mai, 2014 11:49 | 4281 ori

 2. Am fost pe lacul cu cea mai limpede apă din lume Am fost pe lacul cu cea mai limpede apă din lume
  Vineri, 07 Martie, 2014 16:52 | 3146 ori

 3. Oraşe superbe de vizitat în Italia Oraşe superbe de vizitat în Italia
  Joi, 12 Iunie, 2014 14:30 | 2596 ori

 4. VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii VENIŢI CU NOI ARAD: Următoarele Drumeţii
  Luni, 19 Mai, 2014 12:27 | 2450 ori

 5. Rezervaţii naturale din Banat şi Crişana Rezervaţii naturale din Banat şi Crişana
  Luni, 28 Aprilie, 2014 12:15 | 2320 ori